+36 70 238 7093 eniko@szexkonzultacio.hu

Szorongás

Merevedési zavar vagy teljesítményszorongás?

Merevedési zavarral vagy SZEXUÁLIS teljesítményszorongással küzdesz?

Előfordult már veled, hogy nem állt fel? És utána jönnek a szokásos gondolatok mi van, ha most is ez lesz és már többet nem fog felállni? Ne aggódj, az esetek jelentős részében van megoldás, mert a szexuális teljesítményszorongás jól kezelhető szexológiai konzultáció segítségével!

Megértelek téged, nem vagy könnyű helyzetben. Hiszen az a tévhit terjedt el, hogy a férfinak mindig készen kell állni a szexre és mindig minden körülmények között merevedést kell produkálnia. Azonban a férfi nem szexgép és bizony a különböző környezeti hatások befolyásolhatnak.

A szexuális teljesítménytől való szorongást jellemzően összekeverik az erekciós diszfunkcióval (merevedési zavarral). Bár a szexuális teljesítmény miatti szorongás gyakran merevedési zavarokhoz vezethet, két különböző állapotról van szó és másképp szükséges kezelni.

Mi jelent a szexuális teljesítményszorongás?

A szexuális teljesítménytől való szorongás a teljesítményszorongás egy fajtája, amely a szexuális tevékenységgel kapcsolatos félelmet vagy aggodalmat foglalja magában. Ez jelentkezhet szex közben (lankadást okozhat) vagy akár szex előtt is. Ennek fő oka, hogy valós vagy éppen vélt elvárásoknak szeretnél megfelelni. Mint például rögtön fel kell állnia, mennyi ideig fogod bírni, a nőt jól ki kell elégítened lehetőleg többször stb. Érthető, hogy a nő kedvében szeretnél járni. Elárulok egy titkot: az esetek nagy részében a nőnek megfelelsz. Sokszor a saját férfiasságodra szeretnél bizonyítékot kapni és magadnak nem felelsz meg. A teljesítményszorongás az egy rejtett önbizalmi probléma is.

Az erekciós diszfunkció (merevedési zavar): az erekció elérésének vagy megtartásának fizikai képtelensége egyedül vagy párban. Okai: lelki, szervi, kevert (lelki és szervi egyszerre).

A szexuális teljesítménytől való szorongás: szexuális aggodalom vagy attól való félelem, hogy nem leszel képes kielégíteni a partnered, erekciót elérni, megtartani, és az egyéb tényezők. Fő jellemzője, hogy egyedül van merevedésed.

Szexuális teljesítményszorongás fogalma kicsit másképp a férfiaknál: ezt általában abban mérik, hogy fel fog-e állni és milyen gyorsan. Néha bekapcsolódik náluk, hogy mennyi ideig fogja bírni és a nőt hányszor képes csúcsra juttatni.

Hogyan lehet különbséget tenni a szexuális teljesítményszorongás és a merevedési zavar között?

  • Önvizsgálat (ha van merevedésed egyedül, felmerül, hogy a szorongás áll a háttérben)
  • Szexológiai konzultáció (lelki okok feltárása)
  • Urológiai kivizsgálás (szervi okok kizárása, ha nincs felmerül hogy a szorongás áll a háttérben)

A szexuális teljesítményszorongást sűrűn félrediagnosztizálják. Ezért a kezelési mód sem lesz hatékony, mert „sima merevedési zavarként kezelik”. Ha szorongásos merevedési zavaraid vannak a potencianövelők gyors megoldásnak tűnhetnek. Néha a kis kék tabletták segítenek elérni az erekciót – placebo önbizalmat adva („ha beveszem biztos fel fog állni”). Ez egyfajta megnyugvást eredményez és elérhető az erekció, mert a paraszimpatikus idegrendszered jól tud funkcionálni és létrejön az izomlazulás a péniszedben. Tudtad, hogy az erekció izomlazulás következménye? A péniszben simaizmok találhatók, amelyek felett nincs tudatos kontrollod. Ezért nem fogsz vezényszóra merevedést produkálni bármennyire is szeretnéd. A szorongás hatására stressz hormonok (kortizol, adrenalin) szabadulnak fel a szervezetben, amelyek izomfeszülést okoznak. Így nem fog bekövetkezni az izomlazulás, vagyis a pénisz esetében a kívánt merevedés.

A potencianövelő tabletták legfőképp a fizikai problémák, például a rossz véráramlás leküzdésére szolgálnak, nem pedig a mentális (szexuális teljesítményszorongás) akadályok leküzdésére. Szexuális teljesítményszorongás esetén gyakran előfordul, hogy a potencianövelő nem segít. Sőt van egy rendkívül alattomos tulajdonsága, amiről nem beszélnek. A férfiban kialakul egy olyan tévképzet (függőség), hogy csak akkor működik a pénisze, ha beveszi a tablettát. Egyszer csak eldönti, hogy abbahagyja, és az addig „tablettával jól működő pénisze” csődöt mond. Ennek oka, hogy az idegrendszered és pénisze kapcsolatát arra kondicionáltad, hogy csak a tablettával működik.