+36 70 238 7093 eniko@szexkonzultacio.hu

Mitől más velem?

Szakértelem és empátia

 Mire számíthatsz, ha velem működsz együtt?

 • Mottóim: szakmaiság, ítélkezésmentesség, egyenesség. Az utóbbit enged meg, hogy elmagyarázzam. Nagyon gyakori dolog, hogy különböző konzultációkon azt mondják az ügyfélnek, amit hallani szeretne. Szépítgetnek a mondanivalójukon, hogy megtartsák az ügyfelüket, mert az „igazság” fájdalmas lehet. Abban hiszek, ha tényleg változást szeretnél azt is meg kell mondanom, amit talán nem szeretnél hallani.
 • Kiváló iskolákba jártam, és magas színvonalú képzéseken vettem részt, amelyek stabil alapokat adtak nekem. Mégis azt vallom, hogy a konzultációk többnyire a gyakorlati tudásomon alapulnak, amelyeken saját, könnyen használható, megoldásorientált módszertant alkalmazok.
 • Szakmailag magas színvonalú, valóban megoldásorientált konzultációt nyújtok. A megoldásorientáltságot a szakértői tudásomon túl, abban látom, hogy nem foglalkozom megfoghatatlan elméletekkel, nem adok az ügyfélnek hangzatos, de üres ígéreteket. Az eredményekre koncentrálok, amelyeket a minden napjaid során meg fogsz tapasztalni. Igaz vannak bonyolult esetek, legtöbbször a megoldás sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.
 • Tudom, hogy bevett gyakorlat, azonban nem fogom a múltadat végletekig elemezgetni, mert nem ez fogja a mérhető eredményt hozni.
 • Munkámat elsősorban a segítőszándék vezérli. Mint mindenki, én is bevételből élek, viszont a szakmaiságomat sohasem előzi meg az anyagi érdekem. Nem fogom az idődet feleslegesen húzni, ha valamilyen okból nem tudunk eredményesen együttműködni.
 • A konzultációkon kizárólag beszélgetés történik, és nem jár semmilyen testi kontaktussal. Az eredményesség érdekében otthon végezhető gyakorlatokat fogok adni.

Nézzük meg, melyek azok a gyakori konzultációs hibák, amelyek nem fognak eredményt hozni:

Sokszor előfordul a konzultáció során, hogy az ügyfél és a szakember úgy töltik el a rendelkezésükre álló időt, hogy nem történik érdemi változás az ügyfél életében. Mindig nézd meg azt, hogy miért fizetsz ténylegesen egy szakembernek. Az idő pénz, mindkét félnek, csak az egyik kapja, a másik adja.

 • A mesemondó napi rutinja

Ez azaz eset, amikor az ügyfél részletesen elmeséli mindennapjait folynak belőle a szavak, mint a vízfolyás. Ő a mesemondó. Esetleg felhozhat olyan kérdésköröket, mint a hobbija, munkája, pénzügyi kérdések vagy bármi más. Beszélhet arról is, ami éppen foglalkoztatja. Az ügyfélnek a napi rutinjába és dolgaiba történő személyes bevonódás elhanyagolható mértékben viszi előre problémájának a megoldását. Ezeknek a témáknak általában nincs köze az aktuális nehézségeihez, amiért a konzultációra jött. Azonban felesleges órákat el lehet ezzel tölteni, és hallgatni Andersen újabb izgalmas fejezetét.

 • Az áldozat, avagy más a hibás?

Rendre előfordul, hogy az ügyfél elkezd sztorizgatni önmagáról, aminek a végkifejlete többnyire a „szegény én”. Nagyon fontos a szakember részéről az empátia, amikor belehelyezkedik az adott helyzetbe, és átérzi azt. Viszont az, amikor erősíti az ügyfélben hogy, „Jaj te szegény!” nem az empátiát fejezi ki, hanem leereszkedik arra a szintre, ahol eddig sem volt megoldás. Bár ez az állapot az ügyfél lelkét ideig-óráig megkönnyítheti, valójában az életét nem fogja pozitív irányba vinni, mert ez csak sajnálkozás, és biztosan nem vezet eredményre. Előfordulhat az is, hogy a sztorizgatás másokról történik. Ezeknek a történetnek a vége „borítékolható”, miszerint természetesen a másik a hibás. Ráadásul, ha a sztorizgatás olyan személyről szól, akinek semmi ráhatása nincs az ügyfél nehézségeire, akkor elvesztegetett idő volt a konzultáció. Minden elakadás érdemben változást hozó megoldásához, felelősséget kell vállalnia az ügyfélnek, és nem a kényelmes áldozatszerepbe belehelyeznie magát. Ez a szerep eredmény nélküli időtöltésnek nagyszerű, és garantáltan kidobott pénz.

 • Az igazság odaát van?

Szinte mindenki úgy érzi, neki van igaza, meg van győződve a saját igazáról. Ehhez keres megerősítést, ezért keresi-kutatja az igazát, miközben a másik oldalon pedig a világ tele van igazságtalanságokkal. Teljesen elfogadható, ha valaki ezt rosszul éli meg, és ebből a kettősségből keres valami kiutat. A konzultáció folyamán az ügyfél arról panaszkodik, hogy a múltjában és a jelenében milyen bosszúságok, sérelmek, bántások érték. Leginkább a közvetlen, és a szűk közvetett környezetéből. Megjelenhetnek, mint szereplők a házastárs, családtagok, barátok, munkatársak, főnökök, szomszédok. A panaszáradat célja, hogy a konzultáción az ügyfélnek a saját álláspontja, sérelmének jogossága és igazsága, egy szakember részéről igazolást nyerjen. Ha valaki belesétál ebbe a csapdába, akkor a konzultáció átmegy egy tárgyalásba és ítélethozatalba. Ez egy „elterelő hadművelet”, hisz elvileg az ügyfél a saját életében szeretne változást, akkor viszont a figyelmet önmagára kellene helyeznie!

Hogyan válassz szexológust, párkapcsolati szakértőt magadnak?

A szexológia és a párkapcsolat tudománya szubjektív. Nehéz előre megmondani, hogy kivel tudsz hatékonyan együtt dolgozni a konzultációk folyamán. Találkozhatsz olyan valakivel, aki lenyűgöző képzettséggel rendelkezik, rendszeresen tudományos folyóiratokban publikál  a szexuális viselkedésről vagy párkapcsolati konfliktusokról, nyilvános előadásokat és beszélgetéseket tart, viszont a konzultációk nem hozzák meg a várt eredményt. Ahhoz, hogy találj magadnak egy kiváló szakembert, nem elég csak a szakmai hátterüket figyelembe venni. Alapvető, hogy a szexológusok, és az egyéb segítő szakmákban jártasak képzettek és naprakészek legyenek. Fontos, hogy az adott területen legyen tényleges tapasztalata a tankönyvi példákon túl. Ismerjük a mondást, aki mindenhez ért, az semmihez nem ért. Ugyanakkor elsődleges kell, hogy legyen a választásnál  a kölcsönös szimpátia, és hogy passzoljon a személyiségetek. Ha a szakember személyisége is bizalmat sugároz, érzed, hogy meg tudsz előtte nyílni a legintimebb kérdésekben, akkor lehet igazán jó együttműködésre és eredményekre számítani.

 • Segíti a célod elérését?

A jó szakember ismérve, hogy a beszélgetés során megfogalmazott problémákat megérti és felismeri. Majd megoldási javaslatokkal áll elő (vannak különböző terápiás és coaching irányzatok), ez leginkább a megoldásorientált konzultációkra jellemző. Akkor eredményes a konzultáció, ha mindenkinek a saját tempójához van igazítva, és valójában személyre szabott, ami nem csak egy jól hangzó kifejezésként van használva. Fontos tudni, hogy nem minden esetben meghatározható előre, hogy hány konzultáció alkalmával érhető el a kívánt cél, hisz ez közös munka, és lehet egyesben, de direktben is haladni. Sőt, valakinek egy alkalom is elég.

 • Biztonságos és előítéletmentes helyen érzed magad?

Kiemelkedő szerepe van a légkörnek, hogy védett közegben érezd magad a konzultációk alkalmával. Ahol tudod, hogy nem kell szégyenkezned, és nem fogsz semmilyen előítélettel szembesülni. A szakember megértéssel és elfogadással fordul feléd. Törekszik arra, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki kettőtök között (nem csak ül és hallgat), hogy minden félelmedet, gondolatodat megoszthasd vele.

 • Hatékony szakmai színvonalat képvisel a konzultáció?

Megjegyezném, hogy a konzultációkon folytatott beszélgetés nem azonos egy baráti csevejjel. A konzulensed tudományos szakismerettel rendelkezik arról, hogy a nők és a férfiak milyen módon működnek és viselkednek a társas-, és szexuális életükben. Hozzájárul ahhoz, hogy a magánéleti gondjaidat más nézőpontból lásd, és segít megtalálni a problémáidra az eredményes megoldásokat. Otthon végezhető gyakorlatokat ad neked, akár olyanokat is, amik nem tetszenek. Kibillent téged a kényelmi zónádból, annak érdekében, hogy sikerüljön megszüntetni a magánéletbeli kudarcaidat, kríziseidet, kellemetlenségeidet, mert ezeknek a megoldása mindig a kényelmi zónán kívül kezdődik.

 • Egyeztetnek-e a fejlődés folyamatáról?

Fontos, hogy a szexológusod, párkapcsolati szakértőd folyamatosan konzultáljon veled arról, hogy hogyan alakul a közös munka, mert minden egyes alkalom személyre szabottan neked van kialakítva. Ezért elfordulhat, hogy a visszajelzésed alapján, módosítani kell a konzultációk menetét, és az otthon végezhető gyakorlatokat. Figyelemmel kell lenni a megvalósítás folyamatára, és arra különösen, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyek közelebb visznek téged a várt eredményhez.

Ezek a konzultációk csak rólad szólnak.  Arról, hogy te egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhess, és jobban érezd magad a bőrödben. A szexológusod azért van, hogy szakmai tudása és motiváló személyisége által segítsen elérni céljaidat a magán-, és szexuális életedben, s elősegítse a mentális egészségedet.

A konzultációs módszerek személyre szabottak, ezeknek az alkalmazásáról és a feladatokról közösen állapodunk meg. Fontos tudni, hogy minden folyamat egyben öngyógyítás is. Maximálisan bele kell tenned az elkötelezettségedet a változás iránt, és a szükséges tanulási folyamatokon végig kell menned, a gyakorlatokat lelkiismeretesen megcsinálnod. Ez nagy önfegyelmet és kitartást igényel. De megéri! Minden elismerésem azok számára, akik teljes elszántsággal belevetik magukat a közös munkába, együttműködésbe, és tesznek önmagukért.

Az eredmény és siker rajtam nem fog múlni!